zupa

Zupa krem to wspaniały i sycący obiad jednodaniowy. Solidny talerz wystarcza na kilka godzin. Aromatyczna zupa z dyni pozwala rozgrzać się jesienią oraz zimą. Poza sezonem możemy spokojne przygotować ją z mrożonki, ale najlepiej smakuje ugotowana ze świeżych warzyw. Poznaj przepis na szybką i smaczną zupę z dyni, doskonalą na odchudzanie.

Kto powiedział, ze odchudzanie musi być nudne? Będąc na diecie, możesz przygotowywać nieskończoną ilość pysznych potraw, które wprawią w zdumienie całą rodzinę. Jedną z nich jest gesta i sycąca zupa z dyni, którą uwielbiają i dorośli, i dzieci. Zupa jest na tyle treściwa, że spokojnie wystarcza za cały obiad. Przygotujesz ja w mniej niż godzinę, a co najważniejsze, potrawa jest bardzo zdrowa i dietetyczna.

Zupa z dyni, składniki:

bulion drobiowy

1 duża dynia (lub mrożonka)

1 cebula

3 marchewki

pestki z dyni (wysuszone lub z paczki)

sól

pieprz cayenne

Przygotowanie:

Najtrudniejszym etapem w przygotowaniu zupy, jest pokrojenie dyni. By rozdrobnić ją w blenderze, przed ugotowaniem musi zostać pokrojona w stosunkowo drobną kostkę. Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz obraną i również pokrojoną marchew i obsmażamy. Przekładamy wszystko go garnka, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości. Następnie gdy warzywa ostygną, blednujemy wszystko do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.

Nasza zupa jest już prawie gotowa. Teraz doprawiamy ją do smaku solą oraz pieprzem cayenne. Należy zachować przy tym ostrożność i umiar, ponieważ przyprawa jest bardzo pikantna. Chili cayenne doskonale komponuje się z dynią i tylko od ciebie zależy, jak dużo przyprawy zechcesz dodać. Zupa jest pyszna w wydaniu pikantnym jak i bardziej łagodnym. Gdy będzie już gotowa, możesz uprażyć pestki z dyni na patelni, jako dodatek.

Sposób podania:

Gorąca zupa z dyni może być podawana z uprażonymi pestkami. Nasyp ich na wierzch do każdej z miseczek lub podaj w osobno, aby każdy mógł dodać ich wedle uznania do swojej zupy. Możesz też udekorować całość kleksem gęstej śmietany.

Kremowe zupy są doskonałe na odchudzanie. Zdrowa i smaczna zupa z dyni może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Potrawa dostarcza przy tym wielu witamin i doskonale wzmacnia odporność oraz dodaje energii. Pestki z dyni poprawiają kondycję włosów i paznokci, są cennym źródłem kwasów omega-3, cynku i fitosteroli. Sama dynia to natomiast cenne źródło witaminy C, A, E, K, B6, niacyny, wapnia, żelaza oraz potasu. Jak widać, zupa z dyni to prawdziwa bomba witaminowa, którą z całą pewnością warto na stałe włączyć do rodzinnego jadłospisu.